Μαθητές του 4ου Γυμνασίου Βόλου έγιναν οι πρωταγωνιστές της 49ης επετείου του Πολυτεχνείου και έδωσαν σύγχρονο νόημα στο μήνυμα των αγωνιστών του ’73 για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Με μία συγκινητική γιορτή, που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Μεταξουργείου Ν. Ιωνίας, η σχολική οικογένεια απέτισε φόρο τιμής στη γενιά του Πολυτεχνείου, που με τους αγώνες της άνοιξε τον δρόμο για την ελευθερία και τη δημοκρατία και αποτελεί ακόμη και σήμερα πηγή έμπνευσης.
Η κεντρική επετειακή εκδήλωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας περιλάμβανε χρονικό των γεγονότων, ποιήματα και τραγούδια από τη σχολική χορωδία, ενώ αίσθηση προκάλεσε το δρώμενο, που βασίστηκε στο ποίημα του Αζίζ Νεσίν «Σώπα», με τους μαθητές να στέλνουν σύγχρονα μηνύματα πίσω από κάγκελα και να κρατούν πλακάτ με το σύνθημα του Πολυτεχνείου.
«Τιμούμε τη μνήμη των πεσόντων του Πολυτεχνείου και μετά από 49 χρόνια στέλνουμε το μήνυμα ότι πρέπει να αποδεχόμαστε τις διαφορετικές απόψεις, να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία και τη δημοκρατία», ανέφερε ο διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Βόλου, Γεώργιος Βαρνάβας.
«Νέοι άνθρωποι πριν 49 χρόνια αγωνίστηκαν για να έχουμε την ελευθερία μας εμείς σήμερα. Αυτό που έμαθα είναι ότι δεν πρέπει να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας, αλλά να τα εκφράζουμε ελεύθερα», ανέφερε ο μαθητής της β’ τάξης Δημήτρης Τουτουντζόγλου.
«Ο λαός τότε επαναστάτησε για να έχουμε δημοκρατία και ελευθερία. Πρωταγωνίστρια ήταν η νεολαία και αυτό σημαίνει πολλά για εμάς τους νέους σήμερα», είπε από την πλευρά της η μαθήτρια της γ’ τάξης, Νικολέτα Τσακεροπούλου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ., Χρήστος Μπουκώρος, οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, η πρώην υφυπουργός, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου, Θέμης Τζούνης και εκπρόσωποι φορέων.
Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η φιλόλογος Ιουλία Χαλαστάρα, το δρώμενο επιμελήθηκε η γεωλόγος Ιωάννα Ηλιάδου, υπεύθυνη χορωδίας ήταν η Ελένη Ρεντίνα μουσικός και την εικαστική επιμέλεια είχε η εικαστικός Ολγα Αγγελίδου.